«كَمْ مِنْ فادِحٍ مِنَ الْبَلاءِ اَقَلْتَهُ»

حضرت على(ع) در ادامه مى‏فرمايد:«كَمْ مِنْ فادِحٍ مِنَ الْبَلاءِ اَقَلْتَهُ» خدايا، من بنده‏ى مسكين تو هستم. من فاقد همه چيز بوده و دست خالى هستم، فلذا اعتراف مى‏كنم كه تو به اندازه زياد بلاهاى سنگين و شكننده را از من دفع كرده‏اى. خدايا، اين عالم، عالم حوادث و بلاها است و حوادث كوبنده زيادى دارد كه تو آنها را از من كنار زده‏اى و نگذاشته‏اى كه آن‏ها به من اصابت كنند! يكى از دانشمندان علم نجوم حساب كرده بود كه در هر بيست و چهار ساعت، ميليون‏ها سنگ آسمانى گرفتار جاذبه‏ى زمين مى‏شوند و تعجّب كرده بود كه چگونه مى‏شود كه اين‏ها بر سطح زمين فرود نمى‏آيند و وقتى هم به زمين اصابت مى‏كنند چرا به آبادى‏ها اصابت نمى‏كنند؟ چرا اين‏ها محلّ سكونت بشر را نمى‏كوبند و از بين نمى‏برند و ويران نمى‏كنند؟

اين يك مسأله‏ ى بسيار جالبى است! قرآن كريم به اين مسأله متوجّه است. اين خودش يك واقعيّت است كه اين عالم دائماً محل ريزش بلاهاى گوناگون است اين بلاها مى‏آيند و وقتى كه مى‏خواهند به انسان نزديك بشوند «اَقَلْتَهُ» يك نيروى مرموز اين بلاها را از انسان‏ها كنار مى‏زند و به عقب مى‏راند! سرما، گرما، غذاهاى مضرّ، ميكروب‏هاى ناشناخته و شناخته شده، ويروس‏هاى پراكنده و سرگردان و صدها و هزارها مصيبت و بلا در اين عالم بر سر افراد انسان‏ها ريزش مى‏كند و فرو مى‏آيد. ولى صحّت ما، راحتى و آسايش ما نسبت به بلاها و ناگوارى‏ها خيلى زياد است. پس خداوند متعال به وسيله‏ى عوامل غيبى آن گرفتارى‏ها را پس مى‏زند و آن‏هارا از انسان‏ها دور مى‏كند. على(ع) متوجه اين نكته است و مى‏گويد: در اين عالم، عالمِ تنازع، بقا، جهان كشمكش‏ها و به اصطلاح فلسفى عالم، عالم علّت و معلول مادّى است و انسان‏ها در چنين عالمى دائماً در معرض ريزش بلاها هستند. خدايا، تو هستى كه به انسان‏ها نيرو و توان داده‏اى تا در برابر اين همه مصائب مادّى و بلاها و مصيبت‏ها محفوظ بمانند. در ادامه مى‏فرمايد: »كَمْ مِنْ‏عِثارٍ وَقَيْتَهُ« خدايا، من سراپا لغزش و مركز اشتباه و خطا هستم، اى خدا، تو مرا از خطاها و لغزش‏هاى زياد نگه داشته و حفظ كرده‏اى و اين از امدادها و عنايات و الطاف تو بوده است »وَ كَمْ مِنْ مَكْرُوهٍ دَفَعْتَهُ« مكروه: يعنى مطالبى كه براى انسان خوشايند نيستند.

 فرض كنيد كه يك نفر همسر دارد ولى داراى فرزند نمى‏شود. نداشتن فرزند براى چنين خانواده‏اى مكروه است ولى خدايا! تو آن را دفع كرده‏اى و به او فرزند داده‏اى. يا مثلاً فرد ديگرى زندگانى دارد ولى فقير است ولى خدايا! تو در كار او گشايشى ايجاد كرده‏اى و دفع فقر نموده‏اى و يا كسى مريض است ولى خدايا! تو دفع مرض كرده‏اى. نگوييد كه فقرا، بيماران و بى‏فرزندانى در جامعه وجود دارند و چاره نمى‏يابند،وجود دارند ولى شما اين‏ها را قياس بكنيد با افراد بسيار زيادى كه مال و ثروت و فرزند و صحّت و سلامتى دارند. انسان داراى فرزند در مقابل انسان‏هاى بى‏فرزند بسيار زياد است.انسانى كه معاش او در جامعه‏ى معقول بر طبق معقول اداره بشود خيلى زيادتر از انسان‏هايى است كه گرسنگى مى‏كشند و مى‏ميرند. يا تعداد انسان‏هايى كه داراى سلامت و صحّت بدن هستند بيشتر از انسان‏هايى است كه مريض هستند. فلذا على(ع) مى‏گويد، پروردگارا! چه بسيار بلاها را از من و ديگر انسان‏ها دفع كرده‏اى و چه بسيار شدّت‏ها و مصيبت‏ها كه از ما انسان‏ها رفع نموده‏اى و چه زيبا اين عالم را در حال تعادل به پا داشته‏اى و براى حفظ تعادل چه قوانين عجيب و نظامات فوق العاده‏اى را اجرا كرده‏اى.

«وَ كَمْ مِنْ ثَناءٍ جَميلٍ لَسْتُ اَهْلاً لَهُ نَشَرْتَهُ»

 خدايا، تو چه بسيار ثناى جميل و مدح و تعريف زيبا براى من در بين مردم نشر داده‏اى كه من اهليّت آن را نداشته‏ام! زيرا من خودم را مى‏شناسم كه من بنده‏ى فقير و مستمند تواَم، امّا خدايا، تو مرا در نظر مردم بزرگ جلوه داده‏اى و چقدر به من عظمت داده‏اى! على)ع(، مولاى ماست ولى عبد و بنده‏ى خدا و مخلوق اوست. شما در تاريخ بنگريد، معاويه‏ها و قدرت‏هايى همانند معاويه‏ها هر اندازه كه خواستند اين بنده‏ى خدا را در تاريخ گمنام و تحقير كنند، نتوانستند و بر آن قادر نشدند و سرّش اين بود كه خداوند محبّت او را در قلب‏ها جا داده بود.

 

متن فوق برگرفته از كتاب شرح دعاي كميل (مرحوم حضرت آیت الله صائنی ره) مي باشد

 

جستجوی پیشرفته

اوقات شرعی



آمار بازدید

امروز
دیروز
بازدید این هفته
بازدید آخرین هفته
بازدید این ماه
بازدید ماه گذشته
کل بازدید
251
2118
2953
9988
251
35776
2811103

پیش بینی بازدید امروز
5808


IP شما:18.191.171.121